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QUESTION PRESENTED: 
 
Does a temporary total rating based on convalescence, under 
38 C.F.R. § 4.30, satisfy the requirement in 38 U.S.C. 
§ 1114(s) of a disability rated as total for entitlement to 
special monthly compensation? 
 
COMMENTS: 
 
1.  Section 1114(s) of title 38, United States Code, provides 
a special rate of wartime disability compensation for veterans 
who have "a service-connected disability rated as total" and 
meet other criteria not relevant to the present inquiry.  
(Section 1134 of title 38, United States Code, provides that 
the same rates of compensation shall be paid for peacetime 
disability.)  Public L. No. 86-663, 74 Stat. 528 (1960), added 
subsection (s) to what is now section 1114.  The statutory 
requirement for "a service-connected disability rated as 
total" has remained the same in that section since that time. 
 
2.  Section 4.30 of title 38, Code of Federal Regulations, 
entitled "Convalescent ratings," provides a total disability 
rating without regard to other provisions of the rating 
schedule when treatment of a service-connected disability 
results in surgery necessitating at least one month of 
convalescence, surgery with severe postoperative residuals, or 
immobilization by cast, without surgery, of one major joint or 
more.  The duration of these ratings is limited to a maximum 
of twelve months beyond the period of hospitalization or 
outpatient treatment during which the qualifying treatment 
occurred.  See 38 C.F.R. § 4.30.  VA extended the Schedule for 
Rating Disabilities to authorize such temporary total ratings, 
then called temporary surgical ratings, in 1950.  Extension 7, 
Veterans Administration Schedule for Rating Disabilities (1945 



ed.) (July 6, 1950).  Thus, we may presume that Congress knew 
that temporary total ratings existed when it enacted Pub. L. 
No. 86-663 in 1960.  Ranes v. Office Employees Int'l Union 
Local 28, 317 F.2d 915, 918 (7th Cir. 1963). 
 
3.  Shortly after enactment of Pub. L. No. 86-663, the 
Administrator of the Veterans Administration issued 
Instruction 1 "to implement the provisions of Public 
L[. No.] 86-663, pending revision of pertinent VA regulations 
and procedural manuals."  In that instruction, the 
Administrator interpreted the phrase "a service-connected 
disability rated as total" to mean "a single disability rated 
100 percent under regular schedular evaluations without 
employment of exceptional provisions for temporary application 
as in paragraphs 28, 29, and 30 . . . [of the] 1945 Schedule 
for Rating Disabilities."  Instruction 1, Pub. L. No. 86-663, 
para. 3(a)(1) (Sept. 30, 1960).  Shortly after the 
Administrator issued that instruction, the General Counsel 
said that this interpretation accorded with previously 
expressed views of the General Counsel that: 
 

the temporary ratings authorized by these 
paragraphs do not constitute regular schedular 
ratings in the ordinary sense but rather the 
granting of a monetary benefit for a specified 
period of hospitalization or convalescence, at 
the expiration of which the veterans concerned 
revert to the ratings to which their disabilities 
entitle them under the 1945 Schedule of 
Disability Ratings. 

 
Memorandum to Chief Benefits Director, on Interpretation of 
Pub. L. No. 86-663 (Jan. 25, 1961). 
 
4.  VA incorporated this interpretation into its regulation 
implementing Pub. L. No. 86-663, codified at 38 C.F.R. 
§ 3.350(i), by providing that "the special monthly 
compensation . . . provided by 38 U.S.C. § [1114](s) is 
payable where the veteran has a single service-connected 
disability rated as 100 percent under regular schedular 
evaluation and" meets other criteria.  27 Fed. Reg. 4739 
(1962) (emphasis added). 
 
5.  In 1973, VA changed the language of the regulation to 
provide that the special monthly compensation is payable to 
veterans with "a single service-connected disability rated as 
100 percent without resort to individual unemployability" and 



who meet the other criteria.  38 Fed. Reg. 20,831, 20,832 
(1973) (emphasis added).  Although VA intended this change in 
regulatory language as a liberalization, it did not thereby 
intend to make section-1114(s) special monthly compensation 
payable to veterans with a single service-connected disability 
rated as total under the provisions of 38 C.F.R. § 4.28, 4.29, 
or 4.30.  The change was "to provide a liberalization 
applicable to those who have a service-connected disability 
evaluated at 100 percent . . . pursuant to the 'extra 
schedular' provisions of [38 C.F.R.] § 3.321(b)."  38 Fed. 
Reg. at 20,832.  Hence, the VBA manual provides that ratings 
of 100 percent under 38 C.F.R. § 4.30 may not serve as a basis 
for entitlement to section-1114(s) special monthly 
compensation.  VBA Manual, M21-1, part VI, para. 8.06 
(Sept. 21, 1992). 
 
6.  The first step in determining whether VA's interpretation 
of section 1114(s), as codified in 38 C.F.R. § 3.350(i), is 
inconsistent with the statute is to determine the meaning of 
the statute.  We are not aware of any case in which the United 
States Court of Veterans Appeals (CVA) has interpreted the 
language of section 1114(s) in question.  Since there appears 
to be no pertinent case law, we must interpret the statute 
ourselves.  "The starting point in interpreting a statute is 
its language, for '[i]f the intent of Congress is clear, that 
is the end of the matter.'"  Good Samaritan Hosp. v. Shalala, 
113 S. Ct. 2151, 2157 (1993) (quoting Chevron U.S.A. Inc. v. 
Natural Resources Defense Council, Inc., 467 U.S. 837, 842 
(1984)).  The meaning of a statute must, in the first 
instance, be sought in the language in which the act is 
framed.  Caminetti v. United States, 242 U.S. 470, 485 (1917).  
If the language is plain and does not lead to absurd or wholly 
impracticable consequences, it is the sole evidence of the 
ultimate legislative intent.  Id. at 490.  In our opinion, the 
language of section 1114(s) is plain and unambiguous.  It 
requires "a service-connected disability rated as total."  It 
means a service-connected disability assigned a rating such 
that compensation is payable at the rate authorized in 
38 U.S.C. § 1114(j).  Even VA's regulation on "[t]otal 
disability ratings," 38 C.F.R. § 4.15, provides no narrower 
meaning for a total rating. 
 
7.  We find nothing in the language of section 1114(s) to 
indicate that Congress meant to exclude service-connected 
disabilities rated as total under 38 C.F.R. § 4.28, 4.29, or 
4.30.  (Although it is not the question before us, we also 
find nothing in the language of section 1114(s) to indicate 



that Congress meant to exclude service-connected disabilities 
rated as total under 38 C.F.R. § 4.16, i.e., a total rating 
based on individual unemployability.)  Where statutory 
language does not establish a condition to its application, 
such a condition may not be construed unless a straightforward 
application of the language as written would violate or affect 
the clear purpose of the enactment.  Dameron v. Brodhead, 345 
U.S. 322, 326 (1953) (citations omitted).  The clear purpose 
of Pub. L. No. 86-663 was to create a rate of compensation 
intermediate to the rates for veterans so disabled as to 
warrant a higher rate of special monthly compensation under 
38 U.S.C. § 1114 (such as for the permanently bedridden or 
those needing the regular aid and attendance of another 
person) and veterans with a total disability who nevertheless 
can supplement their disability compensation by working.  S. 
Rep. No. 1745, 86th Cong., 2d Sess. 2 (1960), reprinted in 
1960 U.S.C.C.A.N. 3197, 3198.  Congress did not manifestly 
restrict the applicability of section 1114(s) to total ratings 
of indefinite duration, and the application of section 1114(s) 
to temporary total ratings would not violate the clear purpose 
of Pub. L. No. 86-663.  Accordingly, VA may not impose its own 
restrictions on the applicability of section 1114(s).  In our 
view, it is likely that the CVA would invalidate 38 C.F.R. 
§ 3.350(i) on these grounds in an appeal in which its validity 
was at issue. 
 
8.  Although the General Counsel in 1961 opined that VA's 
interpretation of Pub. L. No. 86-663 accorded with the General 
Counsel's views with regard to the nature of temporary total 
ratings, we do not find the nature of temporary total ratings 
a persuasive reason for excluding them from consideration 
under section 1114(s).  The temporary total ratings authorized 
by 38 C.F.R. § 4.28, 4.29, and 4.30 may well not be regular 
schedular ratings in the ordinary sense, but the General 
Counsel gave no reason for the belief that Congress intended 
to exclude those ratings from consideration under 
section 1114(s).  Given that the plain and unambiguous 
language in which Congress expressed its intent manifests no 
exclusion based on the nature of certain total ratings, we 
conclude that there is no such exclusion. 
 
HELD: 
 
The plain and unambiguous language of 38 U.S.C. § 1114(s) does 
not restrict the nature of total ratings that may serve as a 
basis of entitlement to the special rate of disability 
compensation which section 1114(s) authorizes.  A temporary 



total rating based on convalescence, under 38 C.F.R. § 4.30, 
satisfies the requirement in section 1114(s) of a disability 
rated as total. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 
 
 


