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To:
® Under Secretary for Benefits (212B)

QUESTIONS PRESENTED:

a. Whether the attorney-fee agreement ultimately filed in this
case is legally sufficient to require the Department of Veterans
Affairs (VA) to make payment out of past-due benefits?

b. If the fee agreement is sufficient, is VA legally obligated
to pay the fee directly to the attorney when no past-due bene-
fits are payable due to the fact that VA has already paid the -

complete amount of past-due benefits to the claimant? #J
DISCUSSION: T
|
1. The relevant facts can be briefly stated. In a letter dated T~
April 10, 1992, the Board of Veterans' Appeals (BVA) informed sy
the veteran's attorney that, as a result of the favorable BVA T
decision in the case, the file was being returned to the x
San Juan Regional Office for the purpose of processing the G-
award. He was further informed that a valid fee agreement (S
between the attorney and the veteran was not on file. The O

attorney was advised to file copies of a valid fee agreement
showing specific amounts and provisions agreed to regarding fees
with both BVA and the San Juan Regional Office. A photocopy of
a fee agreement was filed with the BVA on May 4, 1992, and with
the regional office on May 7, 1992. 1In his letter to the
regional office accompanying the fee agreement, the attorney
requested direct payment of 20 percent of any past-due benefits
due the veteran. In your opinion request, you indicate payment
of the full amount of benefits to the veteran was approved by
the San Juan Regional Office on May 9, 1992. 1/

1/ Copies of electronic-mail correspondence in the veteran's
temporary claims folder appear to indicate that the fee
agreement was not filed in the veteran's claims folder until
after the regional office authorized full retroactive payment
to the veteran on May 5, 1992.
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2. You have asked whether the fee agreement in this case was 8.
"sufficient to require VA to make payment out of past-due
benefits." It would be improper, however, for us to answer this
question. As provided in 38 U.S.C. § 5904(c)(2), Congress
authorized BVA to review fee agreements, and vested the Court of
Veterans Appeals (CVA) with the authority to review BVA fee
agreement determinations. §See 38 U.S.C. § 7263(d). A decision
by this office as to the sufficiency of a fee agreement would
clearly be an unwarranted usurpation of BVA's authority. In
this regard, we note the CVA has determined that the Chairman of
the BVA may not review attorney-fee agreements at the adminis-
trative level, stating "we hold that neither the Chairman's
'administrative control and supervision' authority under

§ 7101(a) nor any other authority authorizes him to carry out
other functions specifically assigned to the Board by statute,
specifically here the fee-agreement review function under
5904(c)(2)." Matter of Smith, 1 Vet. App. 492, 496 (1991).
Similarly, the authority granted the General Counsel as the
"Chief Legal Officer" does not authorize the General Counsel to
review fee agreements for sufficiency at the administrative
level. The General Counsel may, upon request, advise BVA on the
proper interpretation of the law regarding fee agreements or
other issues, but would not otherwise be authorized to review
them.

3. BVA, upon its own motion or the request of either party,

may review a fee agreement and may order a reduction in the

fee if it is found to be unreasonable or excessive. 38 U.S.C.

§ 5904(c)(2). From the facts presented it does not appear that
either the veteran or the attorney has requested that the fee
agreement be reviewed. The remaining alternative for obtaining
review of the fee agreement is for BVA, on its own motion, to
review the fee agreement. 2/ We assume any consideration of the
fee agreement by BVA would take into consideration the require-
ments of 38 C.F.R. § 20.609(c) which set out the conditions for
payment of attorney fees from past-due benefits. Those condi-
tions include the existence of a final decision of the BVA "with

2/ As provided by Veterans Benefits Administration (VBA) Circu-
lar 20-92-14, para. 2, (May 29, 1992), cases are currently
forwarded from adjudication to BVA for a decision on the payment
of attorney fees as a prerequisite to the payment of such fees
from past-due benefits by VBA.
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respect to the issue, or issues involved" and the filing of a
notice of disagreement "with respect to the issue, or issues
involved," with the agency of original jurisdiction on or after
November 18, 1988. 3/

4. We must emphasize, however, that, while it is within BVA's
authority to conduct a review of the fee agreement, in our
opinion the fact that VA has already paid 100 percent of the
past-due benefits to the veteran moots the necessity for such
a review. 4/ The statute which authorizes payment of attorney
fees from past-due benefits is codified at 38 U.S.C.

§ 5904(d)(3). It provides as follows:

To the extent that past-due benefits are awarded
in any proceeding before the Secretary, the Board
of Veterans' Appeals, or the United States Court
of Veterans Appeals, the Secretary may direct that
payment of any attorneys' fee under a fee arrange-
ment described in paragraph (1) of this subsection
may be made out of such past-due benefits. 1In no
event may the Secretary withhold for the purpose
of such payment any portion of benefits payable
for a period after the date of the final decision
of the Secretary, the Board of Veterans' Appeals,
or the Court of Veterans Appeals making (or order-
ing the making of) the award.

This provision, however, does not provide a waiver of sovereign
immunity with respect to claims for attorneys'’ fees. It is well
settled that, absent such a waiver, the United States is immune
from claims for attorneys' fees. Ruckelshaus v. Sierra Club,

3/ Added by notice published at 57 Fed. Reg. 4088, 4117 (1992).
See also, Supplementary Information, Board of Veterans' Appeals
Rules of Practice, 57 Fed. Reg. 4088, 4096-97 (1992) (discussing
a comment received in response to VA's notice of public rule-
making which voiced disagreement with inclusion of the phrase
"with respect to the issue or issues involved" in the proposed
38 C.F.R. § 20.609(c)(1)-(2)).

4/ Current VBA procedure provides that if the regional office
incorrectly fails to withhold an attorney's fee from a claimant's
past due benefits award, the attorney and the claimant are to be
notified that while VA regrets the error any adjustment must be
arranged between the attorney and the claimant. VBA Circular
20-92-14, para. 23(h), (May 29, 1992).
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463 U.S. 680, 685 (1983); Alyeska Pipeline . v. Wilderness
Society, 421 U.S. 240, 267-68 (1975). e us v ivan,

887 F.2d 170 (8th Cir. 1989) (Social Security Administration is
not liable for payment of fees where all benefits were released
to the claimant, despite a contingency-fee agreement by which a
portion were to be paid directly to the attorney).

HELD:

a. It would be improper for the General Counsel to rule on
the sufficiency of a particular attorney-fee agreement under
38 U.S.C. § 5904(c) since, as provided therein, Congress
authorized the Board of Veterans' Appeals (BVA) to review fee
agreements and, under 38 U.S.C. § 7263(d), vested the Court of
Veterans Appeals (CVA) with the authority to review BVA
determinations regarding attorneys' fees. The General
Counsel's role in such matters is properly limited to advising
BVA on matters of legal interpretation.

b. The United States is immune from claims for attorneys'
fees absent a waiver of sovereign immunity. The statute which
authorizes the Secretary to pay attorney fees out of past-due
benefits does not waive sovereign immunity, and expressly
prohibits the withholding of benefits payable after the date
of the decision awarding past-due benefits for the purpose of
paying attorney fees. Accordingly, VA has no legal authority
to pay attorney fees when payment of the complete amount of
past-due benefits has been made to the claimant.

James A. Endicott, Jr.

Attachments: C-=Files
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