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PAY ADMINISTRATION 

1. REASON FOR ISSUE: To revise Department of Veterans Affairs (VA) policy 
regarding pay administration. 

2. SUMMARY OF CONTENTS/MAJOR CHANGES: This handbook contains 
mandatory VA procedures on pay administration. The pages in this issuance replace 
the corresponding page numbers in VA Handbook 5007. Revised text is contained in 
[brackets]. These changes will be incorporated into the electronic version of VA 
Handbook 5007 that is maintained on the Office of the Chief Human Capital Officer 
and VA Publication websites. Significant changes include: 

a. Clarifies payments to fee basis providers. 

b. Clarifies that duties performed under a fee-basis appointment must be work 
related to the performance of direct patient care activities. 

c. Establishes that facility directors may appoint full-time, part-time, and intermittent 
physicians, dentists, optometrists, chiropractors, and podiatrists at their own 
facility on a fee basis. 

d. Establishes that the amount of payments made for fee-basis appointments 
under 38 U.S.C. § 7405(a)(2) except for physicians, dentists, podiatrists or 
Certified Registered Nurse Anesthetists (CRNAs) may not exceed the rate for 
EX-I level in a calendar year. 

e. The annual title 38 compensation for physicians, dentists, and podiatrists on a 
single or more than one appointment may not exceed the amount specified in 38 
U.S.C. § 7431(e)(4) in a calendar year unless payments are otherwise explicitly 
excluded. 

f. Adds that physicians, dentists, optometrists, chiropractors, and podiatrists 
appointed under 38 U.S.C. § 7405(a)(2)(A) who provide a service will be 
compensated using a fee that is based on the location in which the employee 
performs work and determined using current rates for the local labor market. 

3. RESPONSIBLE OFFICE: Human Resources and Administration/ Operations, 
Security, and Preparedness (HRA/OSP) (006), Office of the Chief Human Capital 
Officer (OCHCO) (05), Compensation and Classification Service (055). 

4. RELATED DIRECTIVE: VA Directive 5007, Pay Administration. 

5. RESCISSIONS: VA Directive 5007/57, Temporary Increase in Annual Pay Limitation 
for Certain Fee Basis Providers, January 14, 2022.

  

https://vaww.va.gov/OHRM/HRLibrary/Dir-Policy.htm
https://vaww.va.gov/OHRM/HRLibrary/Dir-Policy.htm
https://vaww.va.gov/vapubs/index.cfm
https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title38-section7405&num=0&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title38-section7431&num=0&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title38-section7431&num=0&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title38-section7405&num=0&edition=prelim
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APPENDIX F. 
COMPENSATION OF CONSULTANTS [ ] 

AND OTHERS EMPLOYED ON A FEE BASIS UNDER 38 U.S.C. § 7405 

1. GENERAL. 

a. The instructions in this appendix apply to the payment of physicians, dentists, 
optometrists, chiropractors, podiatrists, nurses, other health care and non-medical 
consultants employed on a fee basis and appointed under 38 U.S.C. § 7405(a)(2). 
[Physicians, dentists, optometrists, chiropractors, and podiatrists who hold a full-time, 
part-time, and/or intermittent appointment can be appointed by the facility director on a 
fee basis appointment at another VA facility or at their own facility. Nurses, physician 
assistants, other health care personnel, and non-medical consultants who hold a full-time, 
part-time and/or intermittent appointment can be appointed on a fee basis by the facility 
director only at another VA facility.] These individuals provide services on a facility’s 
premises [, or at an alternate worksite approved by a management official (i.e., telework 
location).]  

b. Fee basis appointments are to be used when health services are not otherwise readily 
available, when it is cost effective (e.g., there is a limited need for specialized services) 
and when the utilization is focused on the service to be provided rather than on a 
specified tour of duty. Fee basis appointments shall not be used when other types of 
appointments (i.e., full-time, part-time, or intermittent) are appropriate. 

c. Individuals appointed on a fee basis shall be subject to income tax withholding. This 
includes Federal withholdings plus state and/or local income taxes, if applicable. It also 
includes Old Age and Survivor’s Disability Insurance (OASDI) and Medicare taxes, 
including applicable VHA contributions to these programs. 

d. [Since fee-basis payments are based on the task or service to be performed (per task/per 
procedure rate) and are not paid based on a period of time (per hour, per annum, per 
tour, etc.) reemployed] [ ] annuitants appointed on a fee basis are not subject to any 
reduction of their fees. 

e. Individuals appointed on a fee basis under [38 U.S.C. § 7405(a)(2)] may be defended by 
the United States against allegations of malpractice or negligence arising from the 
exercise of their duties ([28 U.S.C. § 1346(b), 2672;] 38 U.S.C. § 7316). They are also 
covered by the Federal Employees’ Compensation Act (5 U.S.C. Ch. 81) and 
unemployment compensation (5 U.S.C. Ch. 85). 

f. Fees paid to individuals covered by this appendix are subject to garnishment under 
5 C.F.R., parts 581 and 582. 

g. Individuals appointed on a fee basis are to have their fee paid to them through Direct 
Deposit/Electronic Funds Transfer (DD/EFT).
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2. COMPENSATION OF CONSULTANTS. [ ]  

a. General. Compensation will be on a lump sum fee per visit [ ]. Physicians, dentists, 
optometrists, chiropractors, podiatrists, nurses, [and other health care and non-medical] 
may be appointed as consultants. [ ] See paragraph [5] for information on annual 
limitations on compensation. 

b. Lump Sum Fee. Compensation will be made on a lump sum basis for each visit. Only a 
single visit per day will be compensated. The fee will be determined [based] on the actual 
service rendered, plus the cost of transportation, if required, including per diem at the 
applicable rate if travel is required. When setting the fee, consideration should be given to 
the level prevailing in the community. Consideration should also be given to the fact that 
VA provides office space, supplies, malpractice insurance coverage and other support; 
thus, the amount of the fee will normally be less than if the services were performed in the 
practitioner’s own office. [Facility directors] [ ] [must] document how rates are set and 
must maintain all information used to establish fee rates in order to make periodic rate 
reviews. [ ] Any additional payment for travel or per diem may not exceed the amount 
permitted under [Federal Travel Regulations (FTR) and VA Financial Policy] and must be 
fully documented. 

[ ] 

c. [ ] [Setting] Service Fee[s]. 

(1) The [ ] service fees for consultants [ ] (exclusive of travel and per diem allowances) 
are [ ] determined by the facility director. 

(2) [Fees] will be [set] on an individual or category basis. 

(3) [Fees] for individual service providers will specify the fee limit and will be based on 
the community level of fees for comparable services, distance of facility or sites 
served from provider’s business office, length of normal visit and availability of the 
service in the community from other providers. [ ] 

3. COMPENSATION FOR ALL OTHER FEE BASIS APPOINTMENTS. 

a. Covered Positions. By law, fee basis appointments are limited to the following 
categories of personnel: 

(1) Categories appointed under 38 U.S.C. § 7401(1), i.e., physicians, dentists, 
optometrists, podiatrists, chiropractors, nurses, physician assistants and expanded-
function dental auxiliaries. 

(2) Categories listed under 38 U.S.C. § 7401(3), e.g., licensed physical therapists, 
certified or registered respiratory therapists, licensed practical or vocational nurses, 
audiologists and dietitians. 

(3) Other professional and technical health care personnel, defined as:
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(a) Health care occupations that require knowledge in a field of science or learning 
characteristically acquired through education or training equivalent to a 
bachelor degree or higher, with major study in, or pertinent to, the specialized 
field, as distinguished from general education. Work requires the exercise of 
discretion, judgment, and personal responsibility for the application of an 
organized body of knowledge. 

(b) Work associated with and supportive of a health care professional category. It 
involves extensive practical knowledge gained through experience or specific 
training less than that represented by graduation from college. Work involves 
substantial elements of a professional field. Administrative, clerical, and 
manual trades are specifically excluded from the technical category. 

(c) [Duties performed under a fee-basis appointment must be work clearly related 
to the performance of direct patient care activities.] 

b. Setting Fees. 

(1) Employees appointed on a fee basis are to be compensated by the task or service 
(i.e., by piecework) and are not to be paid on a time basis. Examples of appropriate 
fee basis appointments include: physicians paid by the compensation and pension 
examination, members of clergy paid by religious service, or health care 
practitioners paid by specifically identified medical or surgical procedures. 
Employees compensated on a time basis are to be appointed on a full-time, part-
time, or intermittent basis, depending on the needs of the facility. 

(2) Except as provided [ ] in subparagraphs c through [d] below, fees shall be based on 
fees for similar services in the community. The fee shall also be based on the actual 
service or procedure. [Any payment for transportation costs or per diem must be 
made in accordance with applicable Federal Travel Regulations and VA Financial 
Policy.] Consideration should be given to the fact that VA provides office space, 
supplies, malpractice insurance coverage and other support; thus, the amount of the 
fee will normally be less than if the services were performed in the practitioner’s own 
office. [ ] [ See paragraph [5] for information on annual limits on compensation.] 

(3) [Facility directors] must document and maintain all information used to establish 
payment rates in sufficient detail [ ] to aid in future pay negotiations and to assist in 
periodic rate reviews. Depending on what method is used to establish the fee rate, 
minimum documentation should include: 

(a) Details of surveys conducted, to include the names of officials and the health 
care establishments contacted, the date of the contact, information regarding 
what specific services or duties are included in quoted prices and any other 
pertinent information used as a factor in setting rates; or
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(b) If fee rates are being set using Medicare or other fee schedules, 
documentation regarding specific procedure codes, how discounts were 
calculated and the basis for the discounts (e.g., subtracting out a portion of the 
Medicare rate since services are being provided at the facility); or 

(c) Copies of [recent] local or regional compensation survey information published 
by a third party; or 

(d) Information on other method(s) used in setting fee basis rates of pay. 

[ ] 

4. [COMPENSATION FOR A SINGLE SERVICE. 

a. The instructions in this paragraph apply to the payment of physicians, podiatrists, dentists, 
optometrists, and chiropractors for a service under 38 U.S.C. § 7405(a)(2)(A). These 
individuals provide a service on a facility’s premises, at another VA facility or at their own 
facility, or at an alternate worksite approved by a management official (i.e., telework 
location). In this paragraph, a service is defined as direct patient care services or services 
incident to direct patient care that are necessary to ensure the full continuum of inpatient 
and outpatient coverage (i.e., emergency services, critical care, clinical and specialty 
care) at VHA facilities. For example, clinical coverage may be considered a service if 
required to maintain continuity of clinical operations in an emergency department, urgent 
care or inpatient setting. 

b. Payment Using a Flat Fee. 

(1) Compensation for a service will be made based on a fee for employees that provide 
a service under a 38 U.S.C. § 7405(a)(2)(A) appointment. The fee must be set prior 
to the start of the service and cannot be adjusted at the completion of the service 
under any circumstances. Only one service per day will be compensated. When 
setting the fee, it will be determined using market pay and salary data, based on 
comparable rates for the location in which the employee performs work. Facilities 
must document how fees are set and must maintain all information used to establish 
fees in order to make periodic reviews.] 

(2) Facility directors will establish and approve [a fee for a service for employees 
holding fee basis appointments providing services during nights, evenings, 
weekends, and holidays, when VA staff do not perform these services as part of 
their assigned patient care duties. Facility directors will determine the need for a 
service and establish a fee based on the average rate in the local labor market for 
similar coverage.] [ ] The following factors will be considered in setting [ ] fees: 

(a) Fees paid in community health care facilities, particularly as they relate to the 
level of activity and number of patients seen and the complexity of patient care. 

(b) Benefits provided, particularly the value of VA’s malpractice coverage [for 
physicians, dentists and podiatrists].
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(c) Variations in qualifications requirements. 

(3) [ ][The facility director is responsible for setting an appropriate fee for a service.] 
Facility directors must document how fees are set in accordance with 4(b)(2) above.] 
All information used to establish fees [ ] [must be maintained for periodic rate 
reviews]. 

(4) [ ] Individuals with part-time or intermittent appointments may [ ] receive [ ] 
compensation under this paragraph for a [service that is provided] under this 
paragraph, [ ] subject to the annual limitation in paragraph [ ] [5 below]. See [ ] [VA 
Handbook 5007,] chapter 5 of part VIII for information about dual [compensation] 
restrictions. 

(5) [ ] [A physician resident or fellow who has successfully completed a core residency 
program (i.e., post-training chief resident, Office of Academic Affiliations advanced 
fellow, or fellow in Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) 
accredited subspecialty programs) and who is privileged as a licensed independent 
practitioner is eligible for appointment on a fee basis.] 

[ ]  

[ ] 

[ ] 

5. ANNUAL LIMITATIONS ON PAY. 

a. The total [amount] [of compensation (other than for title 38 physicians, podiatrists, and 
dentists and CRNAs)] may not exceed the rate for EX-I in a calendar year. The total 
amount of [compensation for CRNAs may not exceed the amount set forth in 
3 U.S.C. § 104 in a calendar year. The total amount of title 38 compensation for 
physicians, podiatrists and dentists may not exceed the amount set forth in 
38 U.S.C. § 7431(e)(4)] in a calendar year [, unless an explicit statutory exemption applies 
(i.e., critical skills incentives under 38 U.S.C. § 706(d)(6)). Awards under 
38 U.S.C. § 7404A and payments under 38 U.S.C. § 7410(a)(1) are also excluded from 
38 U.S.C. § 7431(e)(4).] 

b. [Detailed information on fee-basis payment rates must be documented and approved by 
the facility director, or designee.] 

[Employees on a part-time or intermittent appointment and in some cases, a full-time 
appointment may also be employed to perform fee-basis work. Full-time employees 
appointed under 38 U.S.C. § 7401(1) employed to perform fee-basis work, should follow 
the applicable procedures in VA Handbook 5005, part II, chapter 3, paragraph 3b. For 
employees on a part-time or intermittent appointment, the fees earned under a fee basis 
appointment do not count towards the 7/8ths (1,820 hours) limitation provided in VA 
Handbook 5005, part II, chapter 3b. All compensation earned in a full-time, part-time, 
intermittent and/or fee-basis appointment will count towards the aggregate pay limits 
outlined in part VII, chapter 2 of this handbook.] 
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c. Nothing in this paragraph or appendix shall obligate VA to use the services of fee basis 
personnel to the maximum extent permitted. 

6. MONITORING FEE-BASIS PAYMENTS. 

a. Human Resources Management (HRM) Officers, or designees, will monitor fee basis 
salary limitations, provide technical advice, guidance, and assistance to officials regarding 
salary limitations and will maintain necessary records and documentation regarding fee 
payments.  

[ ] 

[ ] 

b. HRM officials will code the approved annual pay limitation for each fee-basis employee 
into HRSmart. [ ]  

c. HRM officials will be responsible for notifying key management officials (i.e., service 
chiefs, Chief of Staff, Medical Center Director) when a fee-basis employee is nearing the [ 
] pay limitation [ ]. In no case may the total [amount of compensation other than for 
physicians, podiatrists, and dentists and CRNAs,] exceed the rate [for EX-I; the total 
amount of compensation for CRNAs may not exceed the amount set forth in 
3 U.S.C. § 104 in a calendar year. Except for specifically exempted compensation such 
as awards and incentives, the total amount of title 38 compensation for physicians, 
podiatrists and dentists may not exceed the amount set forth in 38 U.S.C. § 7431(e)(4) in 
a calendar year.]  [Fee basis payments must be monitored in conjunction with other 
compensation including, but not limited to awards and incentives, to avoid exceeding the 
aggregate limitations.] 
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